Saint-Nectaire

omschrijving

De melk van de populaire Saint-Nectaire komt van koeien die grazen op een vulkanische bodem in de bergen. Je proeft de wilde bloemen terug in deze halfzachte kaas met volle smaak. De Saint-Nectaire heeft al heel wat meegemaakt in zijn eeuwenlange geschiedenis. In de middeleeuwen gebruikten de boeren het als betaalmiddel voor hun pacht. Tot in de 16e eeuw was het een zeer geliefde kaas, maar daarna raakte hij in de vergetelheid. Pas toen Franse soldaten tijdens de Napoleontische oorlogen in Nederland waren geweest en daar het kaasmaken zagen, ontstonden nieuwe ideeën voor de productie van de Saint-Nectaire. In de boerderijen en dorpjes van de Auvergne ging men ermee aan de slag, maar na zo’n honderd jaar liep de productie wederom terug. Nu is hij opnieuw aan een revival begonnen. Sinds 1979 heeft de kaas het AOC-keurmerk en mag hij uitsluitend gemaakt worden van de melk van één kudde koeien. Ook heeft de EU de kaas een beschermde oorsprongsbenaming gegeven.

 

Soort

Halfhard

 

Land

Frankrijk

 

Dier

Koe

 

Type melk

Rauwmelks

 

Keurmerk

AOP

 

Stremsel

Dierlijk


contact

N.G. Piersonstraat 45

1814 VB Alkmaar

072-5152107

info@kaasvandaan.nl

openingstijden

maandag 8.00 - 18.00 uur

dinsdag

8.00 - 18.00 uur

woensdag

8.00 - 18.00 uur

donderdag

8.00 - 18.00 uur

vrijdag

8.00 - 18.00 uur

zaterdag

7.30 - 17.00 uur

2023 3e Nederlands beste kaas van de boer foodspeciaalzaak

 

2022 1e Nederlands beste kaasspeciaalzaak
 

2022 2e Nederlands beste foodspeciaalzaak Buitenlandse kaas

2021 2e Nederlands beste Boerenkaas specialist

 

2020 3e Nederlands beste Boerenkaas specialist

 

2019 4e Nederlands beste Foodspeciaalzaak kaas