De melk van de populaire Saint-Nectaire komt van koeien die grazen op een vulkanische bodem in de bergen. Je proeft de wilde bloemen terug in deze halfzachte kaas met volle smaak. De Saint-Nectaire heeft al heel wat meegemaakt in zijn eeuwenlange geschiedenis. In de middeleeuwen gebruikten de boeren het als betaalmiddel voor hun pacht. Tot in de 16e eeuw was het een zeer geliefde kaas, maar daarna raakte hij in de vergetelheid. Pas toen Franse soldaten tijdens de Napoleontische oorlogen in Nederland waren geweest en daar het kaasmaken zagen, ontstonden nieuwe ideeën voor de productie van de Saint-Nectaire. In de boerderijen en dorpjes van de Auvergne ging men ermee aan de slag, maar na zo’n honderd jaar liep de productie wederom terug. Nu is hij opnieuw aan een revival begonnen. Sinds 1979 heeft de kaas het AOC-keurmerk en mag hij uitsluitend gemaakt worden van de melk van één kudde koeien. Ook heeft de EU de kaas een beschermde oorsprongsbenaming gegeven.
Soort
Halfhard
Land
Frankrijk
Dier
Koe
Type melk
Rauwmelks
Keurmerk
AOP
Stremsel
Dierlijk