Strikt gezien hebben we het hier over een gerecht en niet over een kaas, maar wat zou het gerecht zijn zonder de kaas? Raclette is hét eten van Zwitserland en doet denken aan houten berghutten waarin een haardvuurtje knappert. De raclettekaas wordt doormidden gesneden en aan één zijde verwarmd door een vuurtje, speciale oven of raclette-toestel. Na een tijdje kun je stukken zachte kaas afschrapen (‘racler’ is Frans voor schrapen) en eten met aardappels, augurkjes, zilveruitjes, verschillende groenten en zoute vleeswaren. Doordat iedereen om de kaas zit, is raclette bij uitstek een sociaal, gezellig gerecht. Heb je geen raclette-toestel, dan kan het ook prima in gourmetpannetjes. Het smaakt extra lekker met een fruitige witte wijn.
Soort
Halfhard
Land
Frankrijk/Zwitserland
Dier
Koe
Type melk
Rauwmelks
Keurmerk
AOC
Stremsel
Dierlijk