Praktisch ontstaan, maar inmiddels een van de meest herkenbare kaasjes op een kaasplank: de Morbier met zijn grijze streep in het midden. Dit halfharde kaasje met een enigszins elastische textuur is romig, met nootachtige tonen en een subtiel zuurtje. Het verhaal achter de grijze streep: in de wintermaanden gaven de koeien niet genoeg melk voor de Comté – de kaasvorm kwam niet vol. De kaasmakers bestrooiden de kaas met as om ongedierte te voorkomen. ’s Avonds vulden ze de vorm af met de kaas gemaakt van de avondmelk. Nu heeft de kaas een AOP-keurmerk, wat betekent dat deze kaas alleen in de Jura gemaakt mag worden (het gras en de kruiden op de hellingen zorgen voor de unieke smaak) en nog steeds uit ochtend- en avondmelk moet bestaan, met daartussen dat laagje as. Hij smelt heerlijk in een kaasfondue, op een gratin of in een tosti. Ook combineert hij op een plankje goed met camembert of een pittige blauwaderkaas.
Soort
Halfhard
Land
Frankrijk
Dier
Koe
Type melk
Rauwmelks
Keurmerk
AOP
Stremsel
Dierlijk