Morbier

omschrijving

Praktisch ontstaan, maar inmiddels een van de meest herkenbare kaasjes op een kaasplank: de Morbier met zijn grijze streep in het midden. Dit halfharde kaasje met een enigszins elastische textuur is romig, met nootachtige tonen en een subtiel zuurtje. Het verhaal achter de grijze streep: in de wintermaanden gaven de koeien niet genoeg melk voor de Comté – de kaasvorm kwam niet vol. De kaasmakers bestrooiden de kaas met as om ongedierte te voorkomen. ’s Avonds vulden ze de vorm af met de kaas gemaakt van de avondmelk. Nu heeft de kaas een AOP-keurmerk, wat betekent dat deze kaas alleen in de Jura gemaakt mag worden (het gras en de kruiden op de hellingen zorgen voor de unieke smaak) en nog steeds uit ochtend- en avondmelk moet bestaan, met daartussen dat laagje as. Hij smelt heerlijk in een kaasfondue, op een gratin of in een tosti. Ook combineert hij op een plankje goed met camembert of een pittige blauwaderkaas.

 

Soort

Halfhard

 

Land

Frankrijk

 

Dier

Koe

 

Type melk

Rauwmelks

 

Keurmerk

AOP

 

Stremsel

Dierlijk


contact

N.G. Piersonstraat 45

1814 VB Alkmaar

072-5152107

info@kaasvandaan.nl

openingstijden

maandag 8.00 - 18.00 uur

dinsdag

8.00 - 18.00 uur

woensdag

8.00 - 18.00 uur

donderdag

8.00 - 18.00 uur

vrijdag

8.00 - 18.00 uur

zaterdag

7.30 - 17.00 uur

2023 3e Nederlands beste kaas van de boer foodspeciaalzaak

 

2022 1e Nederlands beste kaasspeciaalzaak
 

2022 2e Nederlands beste foodspeciaalzaak Buitenlandse kaas

2021 2e Nederlands beste Boerenkaas specialist

 

2020 3e Nederlands beste Boerenkaas specialist

 

2019 4e Nederlands beste Foodspeciaalzaak kaas