Je ziet het zo voor je: een kleine alpenhut met voor de deur een wei vol koeien met klingelende bellen om de nek. Binnen gaat een oude boer met een keurend oog langs de kazen die in lange rijen op de planken liggen. Hij maakt al tientallen jaren de harde kaas Etivaz en is trots op zijn ambacht, dat hij nu ook overbrengt op zijn zoon en kleinzoon. Klinkt idyllisch, maar is bij deze kaas nog altijd de waarheid. Etivaz heeft dan ook een Zwitserse AOP-keurmerk, wat aangeeft dat de kaas in een specifieke regio van Zwitserland is gemaakt, volgens strikte normen. De smaak is complex en nootachtig, met tonen van kruiden en hooi. Dit krijgt hij dankzij het lange rijpingsproces van vaak meer dan een jaar. De Zwitsers eten hem graag op een kaasplank, in een fondue of over een gratin.
Soort
Hard
Land
Zwitserland
Dier
Koe
Type melk
Rauwmelks
Keurmerk
AOP
Stremsel
Dierlijk