Zo romig en zacht als de Epoisses vind je kazen niet vaak. Als hij volledig rijp is, schep je hem met een lepel uit de oranjegele korst. De smaak en het aroma zijn uitgesproken krachtig en zout, met tonen van paddenstoelen en een vleugje zoetheid. Epoisses komt uit het gelijknamige, beeldschone dorpje aan de Franse Côte d’Or. Bijzonder is dat het maakproces uit de 16e eeuw amper is veranderd. Tijdens de rijping wordt de kaas drie keer per week gewassen met water en Marc de Bourgogne, een druivendrank met een hoog alcoholpercentage. Dit zorgt voor de lichte fruitsmaak. Je lepelt Epoisses zo op je stokbrood of toastjes, helemaal lekker in combinatie met een chutney. Hij doet het ook goed in een bladerdeegpakketje met appel. Leuk weetje: ze noemen Epoisses ook wel ‘stinky but incredible loveable’.
Soort
Zacht
Land
Frankrijk
Dier
Koe
Type melk
Rauwmelks
Keurmerk
AOC
Stremsel
Dierlijk