Epoisses

omschrijving

Zo romig en zacht als de Epoisses vind je kazen niet vaak. Als hij volledig rijp is, schep je hem met een lepel uit de oranjegele korst. De smaak en het aroma zijn uitgesproken krachtig en zout, met tonen van paddenstoelen en een vleugje zoetheid. Epoisses komt uit het gelijknamige, beeldschone dorpje aan de Franse Côte d’Or. Bijzonder is dat het maakproces uit de 16e eeuw amper is veranderd. Tijdens de rijping wordt de kaas drie keer per week gewassen met water en Marc de Bourgogne, een druivendrank met een hoog alcoholpercentage. Dit zorgt voor de lichte fruitsmaak. Je lepelt Epoisses zo op je stokbrood of toastjes, helemaal lekker in combinatie met een chutney. Hij doet het ook goed in een bladerdeegpakketje met appel. Leuk weetje: ze noemen Epoisses ook wel ‘stinky but incredible loveable’.

 

Soort

Zacht

 

Land

Frankrijk

 

Dier

Koe

 

Type melk

Rauwmelks

 

Keurmerk

AOC

 

Stremsel

Dierlijk

 

 


contact

N.G. Piersonstraat 45

1814 VB Alkmaar

072-5152107

info@kaasvandaan.nl

openingstijden

maandag 8.00 - 18.00 uur

dinsdag

8.00 - 18.00 uur

woensdag

8.00 - 18.00 uur

donderdag

8.00 - 18.00 uur

vrijdag

8.00 - 18.00 uur

zaterdag

7.30 - 17.00 uur

2023 3e Nederlands beste kaas van de boer foodspeciaalzaak

 

2022 1e Nederlands beste kaasspeciaalzaak
 

2022 2e Nederlands beste foodspeciaalzaak Buitenlandse kaas

2021 2e Nederlands beste Boerenkaas specialist

 

2020 3e Nederlands beste Boerenkaas specialist

 

2019 4e Nederlands beste Foodspeciaalzaak kaas