Cevrin is een traditionele kaas uit de Italiaanse Sangone Vallei, gemaakt van een mix van geiten- en koemelk. De kaas wordt met name gemaakt in de gemeenten Giaveno en Coazze, en tijdens de rijpingsperiode van minimaal zestig dagen wordt hij dagelijks gezouten en gekeerd. Cevrin heeft een amberkleurige, gerimpelde korst en een korrelige, strogele binnenkant. De smaak is intens en kruidig, met tonen van hazelnoot en boter. Vanwege de sterke smaak wordt de melk van lokale ‘camosciate’-geiten gebruikt. De koemelk zorgt voor een verzachtende toon. De kaas werd vroeger met muilezels naar het dal vervoerd om te worden verkocht. Tegenwoordig wordt deze kaas gepromoot door Slow Food om het traditionele recept te behouden. Cevrin is heerlijk op zichzelf, maar combineert ook goed met volkorenbrood, honing en jam. Ook is het een goede kaas voor quiches of in ravioli, het liefst in combinatie met een niet te zware rode wijn.
Soort
Halfhard
Land
Italië
Dier
Koe en geit
Type melk
Gepasteuriseerd
Keurmerk
Geen
Stremsel
Dierlijk