Hoe een foutje tot een culinair hoogstandje kan leiden: bij Zwitserse kaasmakers kwam een lading roomkaas in contact met blauwschimmel. Niet de bedoeling, maar bij het proeven ontdekte men dat het iets extreem lekkers had opgeleverd. Ze zochten het perfecte recept en voilà: Blaues Hirni. Voor de zachte, romige kaas wordt de rauwe melk van een regionaal koeienras gebruikt. De kazen rijpen in speciale rijpkelders. De schimmel groeit aan de oppervlakte, waardoor het binnenste van de kaas wit tot crèmekleurig blijft en de buitenkant ergens tussen blauw en zwart kleurt. Bijzonder is dat de kaas thuis in de koelkast kan doorrijpen in de speciale hersluitbare verpakking. Zo bepaal je zelf of je hem mild eet of wacht tot hij zich doorontwikkelt en hints van kruiden, gras en rook krijgt. De makers vinden de kaas zelf op zijn best in combinatie met een witte wijn of prosecco.
Soort
Zacht
Land
Zwitserland
Dier
Koe
Type melk
Rauwmelks
Keurmerk
Geen
Stremsel
Dierlijk